Czy warto posiadać patelnię wok?

Czysty dom
Marzec 25, 2019
Rower Giant – Dobry wybór
Wrzesień 18, 2019
Show all

Czy warto posiadać patelnię wok?

Wok czyli głęboka patelnia, jest to typowe naczynie, którego się używa
przygotowując dania kuchni azjatyckiej. Patelnie te znalazły szerokie
zastosowanie również w innych kuchniach świata.

Dlaczego warto mieć chiński wok?

Główną zaletą patelni wok jest to, że nie wymaga ona wykorzystania duże ilości tłuszczu. Wystarczy niewielka ilość rozgrzanego oleju, który
powinien być rozprowadzony po ściankach patelni. Następnie należy wylać olej i odczekać chwilę na jego zadymienie, a następnie możemy wrzucać na patelnię składniki.

Mocno rozgrzana patelnia wok, umożliwia szybkie przygotowanie potraw, dzięki temu unikamy przesuszenia i nadmiernego smażenia składników.

Przygotowywanie potraw na patelni wok wymaga zachowania kolejności. Jeżeli danie ma być mięsne zaczynamy najpierw od podsmażenia mięsa, które potem z patelni zdejmujemy i zastępujemy warzywami. Smażąc warzywa należy pamiętać, że zaczyna się od najtwardszych. Kiedy warzywa są miękkie dodaje się ponownie mięso.

Dodatkowo należy pamiętać o regularnym mieszaniu i odgarnianiu składników na ścianki patelni.

Patelnie woki dzielimy na:

– wok stalowy – wok ze stali nierdzewnej i chiński wok ze stali węglowej.
Obie te patelnie są ciężkie, chociaż ten drugi lepiej przewodzi ciepło i
nagrzewa się znacznie szybciej. Stal jest higieniczna i łatwa w utrzymaniu czystości;

– wok żeliwny – jest bardzo trwały i solidny, nie należy obawiać się
uszkodzeń nawet przy dużym uderzeniu. Powierzchnia żeliwna nie przywiera co ułatwia gotowanie, ale wymaga więcej czasu na nagrzanie się;

– wok ceramiczny – powłoka ceramiczna nie wpływa na smak przygotowanych potraw, szybko się nagrzewa i jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Do tego rodzaju patelni zaleca się używanie drewnianej łopatki, która nie niszczy ceramicznej powłoki.

Kolejną istotna kwestią jest dobranie patelni do kuchenki. Jeżeli
posiadamy kuchnię elektryczną lub gazową najlepiej kupić pierścień
stabilizujący do woka lub zwrócić szczególną uwagę na dno, które powinno byś spłaszczone.

Patelnie wok na kuchnie indukcyjne powinny być wykonane ze stali węglowej, gdyż materiał ten szybciej reaguje na pole magnetyczne.

Ostatnią rzeczą nad jaką warto się zastanowić przed kupnem patelni jest decyzja czy powinna ona być wytłaczana maszynowo czy kuta ręcznie. W sklepach często spotykamy te wytłoczone mechanicznie, ale te wykute ręcznie są uznawane za lepsze gatunkowo.

Więcej dowiesz się na: https://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/przybory-kuchenne/patelnia-wok/